* Senegalproject

Lokaal uitgebouwd, geïntegreerd project dat voorziet in een structurele verbetering van de leefomstandigheden van een Senegalese dorpsbevolking op gebied van gezondheid, onderwijs, landbouw en ambachtelijke bedrijvigheid.....

bijlage Meer over het Senegalproject (7,6Kb)

Het computerlokaal en de speeltuin

Met de auto naar Senegal: 6000 km

Dinsdag 7 september 2010  zijn onze vrienden Raymond Vandyck, zijn dochter Liesje, Dolf Vandeweyer en Peter Van Esser naar ‘ons’ dorp Minguegne Boye in Senegal vertrokken.
Ze doen dit met een monovolume Peugeot die volgepropt is met o.a. een echografietoestel, PC’s, schoolmateriaal, boeken en nog ander nuttig materiaal. Het wordt een reis van maar liefst 6.000 km en de aankomst is gepland op 15 september. Ter plaatse wordt de Peugeot dan te gelde gemaakt en het 4-tal keert op 20 september met het vliegtuig terug naar België.
Het derde project dat ze nu wensen te realiseren omvat:

- aanleg van een waterbevoorrading voor het dorp, de Case de santé en de school
- aankoop van familiale filtercontainers om van het rivierwater drinkbaar water te maken
- aanleg van een electrische kabel vertrekkende van de elektrogeengroepen naar het dorp, de case de santé en de school
- bouw van een veerboot om de bevolking aan de andere zijde van de rivier toegang te verlenen tot de school en de geneeskundige faciliteiten
- schooluitrusting en speeltuigen
- opstarten van een stoffenververij als bijkomende activiteit voor de vrouwen
- opstarten van een kleine veevetmesterij

Hiervoor is een bedrag van 58.000 $ (44.980 euro) voorzien.

Op de laatste clubvergadering voor het vertrek werd de wagen vakkundig gedoopt door onze voorzitter Etienne Stas.
De avond voor het vertrek werden onze vrienden officieel uitgewuifd op het Hasseltse stadhuis door schepen van ontwikkelingssamenwerking Toon Hermans en in aanwezigheid van familieleden en clubvrienden waaronder onze gouverneur Jean-Marie Evers. Schepen Hermans prees dit initiatief en verklapte dat er nog een serieuse financiële steun vanwege de stad in de pijplijn zit.
Deze reis kreeg aandacht op Limburg Actueel en de reporters van HBvL en Het Laatste Nieuws lieten weten dat er na hun bezoek een artikel zal gepubliceerd worden.

Enkele foto's uit Minguengne, Senegal

Constructie van de veerpont